Talas
Belediyesi ve İsviçre Büyükelçiliği’nin katkılarıyla, Talas Tanıtım Sosyal
Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan ‘1 Kazanda 3 Kepçe’
kitabının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Talas Belediyesi
Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinlik, İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean
Daniel Ruch’un yanı sıra Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç,
siyasi parti temsilcileri, rektörler ile çok sayıda davetli ve dernek
üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
Talas’ta
yapılagelmiş Türk, Rum ve Ermeni yemek tariflerinin yer aldığı kitabın tanıtım
toplantısına Büyükelçi Ruch’ın Kayseri ve Talas için söyledi övgü dolu sözler
damga vurdu.
BÜYÜKKILIÇ’TAN BAŞKAN YALÇIN’A TEŞEKKÜR
Organizasyonun
açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Talas
Belediye Başkanımıza böyle anlamlı ve güzel bir çalışmayı yaptıkları için
teşekkür ediyorum. Kayseri, kültürel zenginliğiyle dünyada adından söz ettiren
bir şehirdir. Talas’a burada ayrı bir parantez açmak istiyorum. Talas, değişik
medeniyetlere ev sahipliği yapmış olarak zengin bir medeniyetin bölgesi olarak
tanımlanır.” dedi.
“1 KAZANDA 3 KEPÇE” FARKLI MEDENİYETLERİN YEMEKLERİNİ BİR
ARAYA GETİRDİ”
Daha sonra
konuşan etkinliğin ev sahibi Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri ve
Talas’ın tarihi zenginliğinden bahsederek gastronominin de bu zenginliğin bir
parçası olarak yer aldığına vurgu yaptı.
“Talas’ımız
tarih boyu sosyo-kültürel zenginliğe sahip olmuş bir yerdir. Bunun yanında ticaret
hayatının canlılığı ve farklı etnik unsurların bir arada bulunması Talas’ın
yaşam kültürüne de etki etmiş. Talas, bu konuda iyi bir ev sahipliği yapmıştır.
“diyen Başkan Yalçın şunları söyledi: “Talas’ın geçmişi 2 bin yıla dayanıyor.
Kadim bir yer. Şu an da Ermeni ve Rum vatandaşlar olmasa da onlardan kalan
kilise ve tarihi yapılar halen varlığını devam ettiriyor. Tarihi eserler ve
gastronomi bizim en önemli zenginliğimiz. Geçtiğimiz yıl Kayseri Büyükşehir
Belediyesi de bir gastronomi çalışması yapmıştı, bizim bu çalışmamızda
büyükşehir belediyemizin yaptığı çalışmanın bir parçası niteliğindedir.
Buradaki ‘1 Kazanda 3 Kepçe’ farklı medeniyetlerin yemeklerini bir araya
getirdiğimiz bir kitap olmuştur. Sayın büyükelçiye, göreve başlayalı kısa süre
olmasına rağmen bu birliktelik ortamına katkıda bulunduğu için teşekkür
ediyorum.”
“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YEMEKLERİ BU KİTAPTA TOPLADIK”
Daha sonra
söz alan ve yemek kitabının çıkış serüveni hakkında kısaca bilgi veren Talas
Tanıtım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Necla Erkara, “Talas’ta
unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin tariflerini topluyorduk, bu fikir
yaşlılarımızla yapılan röportajların sonucunda doğdu ve araştırma çalışmamız
başlamış oldu. Hem yurt içinden hem de yurt dışından bu yemekleri bilenler
iletişime geçtik ve böyle ce kitabımız oluşmaya başladı. İsviçre
Büyükelçiliğinin de proje çağrısıyla kitabımız oluştu. Kitabımızdaki yemekler Talas’ta günlük olarak
pişirilen ve çeşitli etkinliklerde sunulan yemek çeşitlerindendir. Bu kitabın
oluşumunda İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliğine, Başkan Yalçın ve ekibine
teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
BÜYÜKELÇİ RUCH: “GIPTAYLA BAKIYORUZ SİZLERE”
Son olarak
konuşan Büyükelçi J. Daniel Ruch,
Kayseri’deki ve Talas’taki hoşgörü ortamına dikkat çekerek, bu ortam
karşısında kendisinde çok büyük bir saygı uyandığını söyledi.
“Bu kadar
tarihi zenginliği olan bir yere geldiğimiz için çok mutluyuz. Gıptayla
bakıyoruz sizlere. Sizden öğreneceğim ve öğreneceğimiz çok şey var.” diyen
Büyükelçi Ruch, Kayserili ve Talaslıların geçmişine sahip çıkan insanlar
olduğunu söyledi.
“ÇOK BÜYÜK BİR HOŞGÖRÜ KÜLTÜRÜNÜZ VAR “
“Çok büyük ve
hoşgörüye dayanan bir kültürünüz var” ifadelerini kullanan Büyükelçi, sözlerine
şöyle devam etti: “geçmişinize bu kadar sahip çıkıp değer vermenizden çok
etkilendim. Şöyle bir deyimle sözlerime devam etmek istiyorum: ‘Bir ağacın
büyümesi için köklerine sahip çıkması lazım.’ Bu yemek kitabı 3 farklı kültürün
yemeklerini bir araya getiriyor. Ben de bunu görünce İsviçre’de de bunu yapmaya
çalışsak diye düşündüm. Çünkü Alman, İtalyan ve Fransız kültürü bizim ülkemizde
bir arada bulunuyor.”
“FARKLI KÜLTÜRLERİN YEMEKLERİNİ DENEMEK HOŞGÖRÜDÜR”
Hoşgörü
kültürünün önemine dikkat çeken Büyükelçi Ruch, “Burada Talas’ta nasıl ki Rum,
Ermeni ve Türk mutfaklarını bir arada görebiliyoruz. Farklı kültürlerin
yemeklerini denemek hoşgörüdür. Bu hoşgörünün devam etmesi aslında şunun içinde
önemli, dünyanın her yerinde yeni dalga göçler oluyor. Bizim ülkemize de oluyor
ve hoşgörü kültürünün oluşması gereklidir.” dedi.
1 Kazanda 3
Kepçe kitabının bir benzerini İsviçre’de yapabileceklerini ifade eden Ruch,
“Aslında bizde bir kitap çıkarak içinde kebap da olurdu, baklava da. Çünkü
bizim de bir kültürümüz haline geldi.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
BAŞKAN YALÇIN’DAN BÜYÜKELÇİ’YE HALI
Konuşmaların
ardından Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın tarafından Büyükelçi Ruch’a el
dokuması halı ve Dernek Başkanı Necla Erkara tarafından Yaman Dede Camii’nin
görseli bulunan çini tabak hediye edildi.
BÜYÜKELÇİ YEMEK SERVİSİ YAPTI
Son olarak
kitapta yer alan yöresel yemeklerin tadımına geçildi ve burada el yapımı
yemekler ikram edildi. Yemek ikramı sırasında Büyükelçi Ruch tencerenin başına
geçerek etkinliğe katılanlara hazırlanan yemeklerden ikram etti.