x
Özgeçmiş
İlk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamladıktan sonra 1983 yılında Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. 10 yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne KAYSU (KASKİ) Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak göreve başladı.

Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekilliğinde bulunduktan sonra 1997-1999 yılları arasında KAYSU Genel Müdürlüğünü yürüttü.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevlerini yerine getirdi.

2019 Yerel seçimlerinde Talas Belediye Başkanı seçildi. 5 yıllık görev süresi boyunca Talas’a birçok önemli tesis ve yatırım kazandırdı. 2019 seçimleri öncesi duyurduğu ‘100 Ağartan Projeler’ isimli hizmet ve yatırım halkasını, aradan geçen sürede 214 olarak tamamladı.

Başkan Yalçın, 5 yıl boyunca gerçekleştirdiği birbirinden önemli hizmet ve yatırımlarla birçok kez ödüle layık görüldü. Katıldığı törenlerde ödüllerini başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan olmak üzere bakanların, milletvekillerinin ve üst düzey bürokratların elinden aldı.

Bu dönemde ilçeye kazandırdığı 7/24 Kütüphane ve Kültür Merkezi, Zincidere 100. Yıl MesireAlanı, Osmanlı Kültür Sokağı Müze, Galeri ve Sergi Salonları, TıpkıbasımMushaflar Kur’an-ı Kerim Sergisi, Çanakkale’den Cumhuriyet’e 100. Yıl Müzesi, Su Medeniyetleri Galerisi, Talas Restorasyon Eğitim Merkezi, Ali Dağı 360 Kafe ve Yeşil Alan, Mevlana Mahalle Meydanı, Espor Arena ve İnovasyon Merkezi, Talas Millet Bahçesi, Talas Pati Evi, Tarım Anneleri Ev’leniyor Konteyner Kent, Belediye Mahallemizde, Şeffaf Odada Başkanla Baş Başa, Kızılay Talas Şube Binası, Antika Pazarı, Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı gibi hizmet, yatırım ve uygulamalarla Talas’a değer kattı ve yalnızca Kayseri’de değil ülke genelinde dikkat çeken belediyelerden birisi haline getirdi.

Bunun yanı sıra yapılan yeni yeşil alan ve parklarla, dikilen yüzbinlerce ağaçla kişi başına düşen yeşil alan miktarını 6 m²’den 11.2 m’ye çıkardı.

Eğitime desteğini hiç çekmedi. 5 yıl içerisinde 12 yeni okul kazandırdı, 43 okulda bakım onarım ve tadilat gerçekleştirerek öğrencilerin daha konforlu ve iyi şartlarda eğitim almasını sağladı. Birisi ‘uyumayan kütüphane’ olmak üzere Talas’a 5 yeni kütüphane kurdu. ‘100 Apartmana 100 Kütüphane’ uygulamasıyla binaların kazan dairelerini kütüphaneye çevirdi.

Kültür sanat, spor ve sosyal hayat alanında konserler, sergiler, eğitim faaliyetleri, festivaller, sirkler, beste yarışmaları, film festivalleri, Ramazan etkinlikleri, kitap ve belgesel yayınları, çocuk şenlikleri, gençlerle kitap sohbetleri, kışa hazırlık günleri, atlı dayanıklılık yarışmaları, paraşüt şampiyonları birbirini izledi.

Talasgücü Belediyespor’u şampiyon yaparak Bölgesel Amatör Ligden 3. Lige çıkardı. Böylece Kayseri’ni profesyonel ligde Kayserispor’dan sonra bir takımı daha oldu.

Belediyenin asli vazifesi olmamasına rağmen ‘sorumlu belediyecilik’ anlayışı gereği aile sağlığı merkezleri, engelli rehabilitasyon merkezi, gezici kanser tarama aracı, camiler, Kur’an kursları yaptırılarak vatandaşların ihtiyaçları giderildi.

Sosyal belediyecilik alanında Engelli Araçları Bakım Onarım Ünitesi ile Türkiye’de bir ilke imza attı. Yolda kalan engellilerin araçları alınarak ücretsiz olarak tamir edildi ve sahibine teslim edildi.

‘Kırsala Sahip Çıkmayan Şehri Yönetemez’ diyerek Belediye Mahallemizde uygulamasıyla başlattığı kırsala hizmet atağında; tarım araç ve aletlerinden tohum desteğine, küçükbaş hayvan dağıtımından çiftçi eğitim programlarına kadar her alanda örnek uygulamalara imza attı. Kırsal mahallelere sosyal tesisler kazandırdı.

Sürekli vatandaşların içerisinde oldu. Şeffaf Odada Başkanla Baş Başa uygulamasıyla makamını Mevlana Mahalle Meydanına taşıdı ve isteyen herkesle randevusuz görüştü. Esnaf buluşmalarıyla haftada iki gün esnaflarla bir araya gelerek istek, görüş ve önerilerini dinledi. Aylık rutin toplantılarla muhtarlarla bir araya geldi, mahallelerin ihtiyaçlarını birinci ağızdan aldı. Olay Yeri İnceleme adı verilen uygulamayla sabahın ilk ışıklarıyla birlikte mahalleleri gezdi, ekibiyle birlikte eksiklikleri tespit edip ‘onarım timi’ ile hızlıca giderilmesini sağladı.

Pandemi ve deprem gibi afetlerde ortaya koyduğu başarılı ve kararlı çalışmalarla vatandaşların yanında oldu. Elbistan’da 310 konteynerlik Talas Yaşam Kenti 20 gün gibi kısa bir sürede tamamlayarak depremzedelerin hizmetine sundu.

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde yeniden Talas Belediye Başkanı seçilerek ilçeye bir 5 yıl daha hizmet etme şansı buldu.

Talas Belediye Başkanı