Talas
Belediyesi öncülüğünde Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) ve Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma
Ajansı işbirliğiyle hayata geçirilen “Talas Süt Evi” projesinin ürünleri
görücüye çıktı. Talas’a özgü ürünlerden Talas Çömlek Peyniri ve Zincidere Kuru
Kaymağı, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve Kayseri Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’dan tam not aldı.
Bir yıl gibi
kısa bir sürede hayata geçirilen projedeki ürünlerin tanıtımı Ali Dağı 360
Kafede gerçekleşti. Toplantıda 2 milyon 200 bin ₺ bedelli projedeki ilk ürünler
sergilendi.
Talas
Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa,
Rektör Yardımcısı Ertuğrul Şahmetlioğlu, KAYÜ Gıda Çalışmaları Uygulama ve
Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Gör. Elif Demiral ile başkan yardımcıları
katıldı.
“BELEDİYEMİZİN GÜCÜYLE SAĞLIKLI
ÜRÜNLER”
Burada
konuşan KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, KAYÜ’nün üreten
üniversitesi olduğunu belirterek, “Sadece sınıflarda eğitim verilmiyor, sahadaki
uygulamalarıyla da dinamizm kazandırıyoruz. Sadece bu proje kapsamında değil, ürettiğimiz
ürünlerin vatandaşlarımızla buluşması noktasında, satış ofisleri konusunda bize
yardımcı olması açısından başkanımıza teşekkür ediyorum. Talas Süt Evi projesine
dahil olduk. Belediyemizin gücüyle birleşerek, Talasımızın ürünlerinden kaymak,
çömlek peyniri gibi ürünlerin nitelikli, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde
üretilerek vatandaşlarımızla uygun bir biçimde buluşmasını sağlamış oluyoruz. Ürettiğimiz
ürünler gıda kodeksine uygun olarak üretilmektedir. Ayrıca bu ürünler
üretilirken Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Bölümü
öğrencilerinin de eğitimlerine katkı sağlanmaktadır.” dedi.
“ÜRETİCİLERİMİZ KAZANACAK, VATANDAŞIMIZ
KAZANACAK”
Talas Belediye
Başkanı Mustafa Yalçın da dünya genelinde gıdanın önemine dikkat çekerek, “Son
yıllarda anlaşıldı ki dünyanın en önemli sektörü gıda, yani tarım ve
hayvancılıktır. Biz de birkaç yıldır Kayseri Üniversitemizle birçok konuda
işbirliği yapıyoruz. Bunların en önemlileri gıda ürünlerinde ilerleme
kaydettik. Amacımız ORAN Kalkınma Ajansı gücüyle Kayseri Üniversitemiz ve Talas
Belediyemizin gücünü bir araya getirmek. Aynı zamanda tarımsal üretim yapan
köylülerimizi, çiftçilerimizin ürünlerinin tüketiciyle buluşarak herkesin kazan
kazan yöntemiyle gelir temin etmesi. Kayseri Üniversitemiz çok emek sarf etti. Talas
Süt Evi ile beraber ürünleri görmekten çok mutluyuz. Hem üreticilerimizin
ürünleri değerlenecek hem de vatandaşlarımız organik gıdalara kavuşmuş olacak.”
diye konuştu.
Konuşmaların
ardından KAYÜ Rektör Yardımcısı Ertuğrul Şahmetlioğlu ile KAYÜ Gıda Çalışmaları
Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Gör. Elif Demiral ürünler
hakkında bilgiler verdi. Ürünlerin tadına bakan heyet, Talas Çömlek Peyniri ile
Zincidere Kuru Kaymağına tam not verdi.
TALAS SÜT EVİ PROJESİ NEDİR?
Talas
Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2 milyon 200 TL maliyeti olan projeye ORAN Kalkınma
Ajansı 870 bin TL’lik katkı sağladı. Proje kapsamında bölgedeki besicilere direkt
ulaşılarak üretilen sütler değerlendirilmeye başlandı. Üretilen ürünler sosyal
sorumluluk kapsamında ilçedeki ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılıyor. Böylelikle
kırsaldaki üreticiler desteklenirken aynı zamanda projede 10’na yakın kadın
çalıştırılarak istihdam sağlanıyor. Ayrıca Talas Çömlek Peyniri ve Zincidere
Kuru Kaymağı’na coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.