Tarihi Eski Belediye Binasının ve Çevresinin Turizme Kazandırılması
Yapım Tarihi : Aralık 2016
Kategori : Restorasyon
Mahalle Adı : Tablakaya Mahallesi

Tablakaya Mahallesinde, projelendirilme çalışmaları devam eden, projelendirilmiş ve uygulaması yapılanlar olmak üzere çok sayıda proje ve uygulama faaliyeti devam eden tarihi yapı bulunmaktadır. Eski Belediye Binası 1955-1960 yılları arasında inşa edilmiştir. İlk dönemlerinde gençlik kulübü ve tiyatro olarak değerlendirilmiş olan yapı daha sonra Talas Belediyesi hizmet binası olarak kullanılmıştır. Talas Belediye başkanlığının yeni binasına taşınmasından sonra bir dönem askerlik şubesi tarafından kullanılmıştır. Askerlik şubesinin de taşınmasıyla gençlik merkezi olarak, sosyal aktivitelerde değerlendirilmiştir.
Tablakaya Mahallesinde Tarihi Eski Belediye Binası restore edilmesi turizme yönelik faaliyetlerin zenginleştirilerek bir bütün halinde turizme açılmasını sağlamıştır. Talas Belediyesi tarafından Kiçiköy Mahallemizde Tarihi - Kentsel Sit Alanı İçerisinde, kamulaştırma, projelendirme ve proje uygulama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. İlçemizde gerçekleşen bu çalışmalar 6360 sayılı Büyükşehir kanunu öncesinde İl Özel İdaresi tarafından desteklenmekte iken, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından bu destekler devam ettirilmiştir. Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen hibe yardım projeleri kapsamında destekler alınarak belediyemiz tarafından restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Ayrıca Ali Saip Paşa Caddesinde 52 adet geleneksel konut ve çevresinde sokak sağlıklılaştırma uygulamaları Kültür ve Turizm Bakanlığı    tarafından gerçekleştirilmiştir.
Eski Belediye Binasının restorasyonunu ile binanın üst katı Talas`a Kayseri`ye gelen üst düzey misafirlerin kabul edileceği Talas Kabul Evi alt katı da nikah salonu olarak planlanmıştır.
Tablakaya Mahallesinde Tarihi Eski Belediye Binası restore edilmesiyle turizme yönelik faaliyetlerin zenginleştirilerek bir bütün halinde turizme açılmasını sağlamıştır.